Gündem

Tarım ve Hayvancılık Kursları Nasıl Alınır? Nereye Başvurulur?

Ülkemizin önemli ekonomi girdisini sağlayan sektörlerden biri tarım, diğeri hayvancılıktır. Her ne kadar birçok araştırma sonucunda tarımsal üretimin azaldığı, hayvan çiftliklerinin kapatıldığı ifade edilse de bu alanlara ilgiler son bulmamıştır. Özellikle şehrin ekonomik buhranından sıkılan ve yorulan gençler belirli eğitimler aldıktan sonra tarıma ve hayvancılığa yönelebilmektedir. Bu gençlerin aldığı eğitimler kısaca tarım ve hayvancılık kursları adı altında toplanmaktadır. Tarım ve hayvancılık kursu veren kurumlar, bu kurumların verdiği sertifikalar ve şartlar hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz. Ardından size uygun olan kursa başvuru yapabilirsiniz.

Tarım ve Hayvancılık Kursları Veren Kurumlar

Tarım ve hayvancılık her ne kadar bir arada ifade edilse bile kurslar açıldığı zaman farklı sektörler olduğundan dolayı farklı ders saatlerine ve isimlerine sahip olduğunu bilmek gerekiyor. Günümüzde ülkemizde verilen tarım kursları oldukça fazladır. Aynı çeşitlilik hayvancılık kursları için de geçerlidir. Aşağıdaki kurumları ve verdikleri eğitimleri inceleyerek kurslar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Halk Eğitim Merkezi Tarım Kursu

Halk Eğitim Merkezleri birçok alanda olduğu gibi bu sektörlerde de eğitim vermekte, kurs açmaktadır. HEM kurslarının tamamı ücretsizdir. Sığır yetiştiriciliğinden, organik tarıma kadar birçok kurs açan HEM’e birden fazla kurs için başvuruda bulunabilirsiniz. Örneğin ilerlemek istediğiniz sektör tarımsa ve HEM’de bu sektör için birden fazla kurs seçeneği varsa ders saatlerinin çakışmaması koşuluyla aynı anda bu kurslara başvurabilirsiniz. Kurslarda teorik ve uygulamalı eğitimler verilmekte olup çeşitli sınavlar yapılmaktadır. Sınavları başarıyla tamamlayan ve kursta devamsızlık yapmayan kursiyerlere ise MEB onaylı sertifika verilmektedir. Böylece kendi sektörünüzde ilerlerken elinizde sertifikalarınızla daha başarılı adımlar atabilirsiniz. HEM tarım ve hayvancılık kursları ücretsizdir. Kendi ikametinize en uygun kurs merkezine online ya da giderek başvuruda bulunabilirsiniz.

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Kursları

Bakanlığa bağlı kurslar il müdürlüklerince düzenlenmekte ve resmi web sayfalarında duyurulmaktadır. Besi sığırcılığı, arıcılık, aşılama ve daha birçok alanda kurs açılabilmektedir. Kursların saatleri açıldığı alana göre değişiklik göstermektedir. Ücretsiz bir şekilde açılan kurslara bakanlığa bağlı il müdürlüğüne giderek başvuru yapabilirsiniz. Kurs sonunda sertifika verilmekle birlikte kurslar ücretsizdir.

Genç Çiftçi Kursu: Bakanlığın yaptığı düzenlemeler ve işbirlikleri sonucunda açılabilen Genç Çiftçi Kursu, hibe desteğinden yararlanmak isteyenlerin alması gereken sertifikanın verildiği kurstur. Kurs kapsamında farklı alanlar bulunmaktadır. Organik tarımdan, elma ve Antep fıstığı yetiştiriciliğine, süt sığırcılığına kadar birçok alan yer almaktadır. Bu kursu Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İŞKUR’dan alabiliyorsunuz.

Tarım ve Hayvancılık Kursları
Shiv Kumar Agrawal. Grasspea evaluations. ICARDA Rabat. Morocco. Photo: Michael Major/Crop Trust

İŞKUR Tarım ve Hayvancılık Kursları

İŞKUR tarafından açılan kurslar genellikle çeşitli bakanlık ve ilgili kurumların yaptığı anlaşmalar sonrasında kursiyer kabul etmektedir. Az önce de örneğini verdiğimiz üzere Genç Çiftçi Kursu bakanlık ve İŞKUR arasında yapılan protokoller sonrasında açılmaktadır. İŞKUR tarım ve hayvancılık kursları için resmi web sayfasını takip etmeniz gerekiyor. Başvuru esnasında TC vatandaşı olma, işi yapmaya engel durumu olmama ve yaş şartı gibi koşullar isteniyor. İŞKUR tarafından verilen kurslar da ücretsizdir. Verilen sertifikalarda anlaşmalı olduğu kurumun onayı bulunmaktadır.

Özel Kurumlar Tarafından Verilen Kurslar

Bazı akademi ve özel kurs merkezleri, üniversiteler tarafından hayvancılık kursu verilmektedir. Eğer resmi kurumlar aracılığıyla verilen kursları kaçırdıysanız bu kurslara başvurabilirsiniz. Ancak bu kurslar belli bir ücret karşılığında verilmektedir. Ayrıca alacağınız kurs sonunda edindiğiniz belgenin resmi ve devlete ait kurumlar tarafından desteklendiğini teyit ederek kayıt yaptırmanız önemlidir.

Kursları tamamladığınızda sizlere bitirmiş olduğunuz kursla alakalı sertifika verilir, bu sertifikayı iş başvurularında veya kurumlar isteyince kullanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu