Gündem

Sera Domates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Maliyeti Nedir?

Kendi Seranızda domates ve Sofralarımızın vazgeçilmez yiyeceklerinden olan domates, kış ve yaz aylarında tercih edilen meyveler arasında yer almaktadır. Sera Domates Yetiştiriciliği yaparak kendi işinizi oluşturmak isterseniz yazımızdan bilgi alabilirsiniz. Serada nasıl domates yetiştirilir ? sorusuna yazımızdan yanıt bulabilirsiniz.

Sera Domates Yetiştiriciliği ‘nde Domates Türü Seçimi

Ülkemizde sırık, salçalık ve sofralık domates yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sofralık domateslerde lezzetli ve dayanıklı domates tercihi yapılırken salçalık domateslerde yumuşak ve sulu domatesler tercih edilmektedir. Özellikle sofralık domatesler için hibrit domates tohumları tercih edilmektedir. Bu tohumların özelliklerini yazımızın devamından öğrenebilirsiniz. Kış aylarında da taze domates için Sera Domates Yetiştiriciliği önemini arttırmaktadır.

Sera Domates Yetiştiriciliği
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sera Domates Yetiştiriciliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Toprak ve İklim Seçimi: Serada domates yetiştiriciliği yapabilmenizin ilk koşulu doğru ve uygun olan iklimi belirlemektir. Birçoğumuzun bildiği üzere domates yaz meyvesidir. Ancak doğru iklim koşullarıyla desteklendiğinde serada da lezzetli domatesler elde edilebilmektedir. Bu yüzden yetiştiricilik yapacaksanız ılıman ve sıcak yerleri tercih edebilirsiniz. Ülkemizin Akdeniz Bölgesi ile Ege Bölgesi bu yetiştiricilik için en uygun yerlerdir. Domates yetiştirirken en ideal sıcaklık 27 derecedir. Özellikle döllenme aşamasında bu sıcaklık tercih edilebilir. Gelişme esnasında ise; 16 ile 19 derece arasında bir sıcaklığı tercih etmelisiniz. İklimin yanı sıra toprak seçimine de dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle su tutucu özelliğe sahip, zengin ve geçirgen topraklar domates için uygundur. Sera Domates Yetiştiriciliği yaparken yüksek verim almak için bunları dikkate alınız.

Domates Türü Seçilirken Dikkat Edilecekler

Serada domates türü seçimi yapmak için öncelikle kaliteli, çabuk bozulmayan, iklim koşullarına uyum sağlayabilen ve iri türler arasından seçim yapılmalıdır. Aksi halde yetiştirdiğiniz domateslerden büyük oranda zarar edersiniz. Genel olarak bakıldığında tüm bu özellikler hibrit domates türlerinde bulunmaktadır. Melez domates olarak da bilinen bu tohumlar iki farklı domatesin saflaştırılmasıyla elde edilmektedir. Sağlam ve lezzetli domateslerin satış oranı daha yüksek olduğundan dolayı melezleme işlemleri sert ve tatsız domatesle lezzetli ama dayanıksız olan domates arasında yapılmaktadır. Böylece ortaya çıkan hibrit tohum doğru bir domates türü olacaktır.

Toprağı Domates için Hazırlama: Seranıza domates dışında farklı bir bitki ekecekseniz lahana ya da baklagilleri tercih edebilirsiniz. Beslenen toprağın ardından domatesin ekilmesi size avantaj sağlayacaktır.

Gübreleme: İyi bir Sera Domates Yetiştiriciliği için dekar başına hesap yaparak çiftlik gübresi kullanmanız gerekmektedir. Bir dekara 2 ton ile 3 ton arasında gübre kullanmanız idealdir. Ancak gübrenizin yanma derecesinin yüksek olmasına dikkat ediniz. Üst gübrelemeyi ise iki aşamada tamamlamalısınız. Domatesler görüldüğünde ve yattığında iki kez yarı yarıya oranla gübreleme yapmalısınız.

Ekim: Ekim ve dikim esnasında izleyeceğiniz yöntem seçtiğiniz domates çeşidine göre değişiklik gösterecektir. Bu işlemlerde elzem konu dikim mesafesidir. Sırık domateslerde aradaki mesafe; 80 cm iken sıra üzerindeki mesafe oranı en az 50 en fazla 60 cm olmalı, salçalık domateslerde 135 cm’e 40 cm alan olmalı ve yer domatesinde 140 cm ile 250 cm aralığında olmalıdır.

Yan Kök Oluşturma

Serada domates yetiştiriciliği yaparken yan kök oluşturma şaşırtma yöntemiyle yapılmaktadır. Köklerin uzunluğu 40 ile 100 cm arasında toprağın dibine gitmelidir. Köklerin yanlara açılış uzunluğu ise en az 40, en fazla 60 cm olmalıdır.

Sulama: Seranızda ilk domates meyvesi görene kadar sulamadan kaçının. Ancak meyvenizi görmeye başlayınca sulama oranınızı arttırmalısınız.

Bakım: Domates bakımında çapa aralıkları düzenlidir. Gelişmeye başlayan domateslere 14 günlük sürenin ardından çapalama işlemi uygulanır. 14 gün beklenir ve yeniden çapa yapılarak hastalanan domatesler seçilip ayıklanır.

Bu yazımızda Sera Domates Yetiştiriciliği hakkında bilgilere yer verdik, sorularınız ve bize destek olmak için yorum yapmayı unutmayın !

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu