E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur? Maliyeti Nedir? Hazır Eticaret Sitesi
İnternetteki pazar payının büyümesi pek çok girişimciyi bu alana yönlendirdi. Ayrıca dükkan kiralarının, fatura masraflarının artış göstermesi fiziksel mağaza yerine sanal mağaza açmanın faydalarını herkese göstermiş oldu. Ancak bir e-ticaret sitesi kurmak sanıldığı kadar kolay ve basit değildir. Bazı resmi ve gayrı resmi prosedürlerin tamamlanması önem taşımaktadır. Eğer usulüne uygun olarak e-ticaret sitesi kurulumu yapmazsanız en küçük bir tüketici şikayetinde büyük oranda zararlar görebilirsiniz. Bu nedenle E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur? sorusuna yanıt verdiğimiz yazımızı okumanızı ve sitenizi kurmak için gerekli olan bilgileri öğrenmenizi tavsiye etmekteyiz.
E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur, Kurmak için Gerekenler
Sayfa İçindekiler
E-ticaret sitesi; online olarak şirketinizdeki ürünleri satabileceğiniz sanal bir mağazadır. Ancak bu sanal mağazayı kurmak için bazı adımları takip etmeniz gerekmektedir. E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur İşte e-ticaret sitesi kurma aşamaları:
- Kendinize Ait Bir Şahıs Şirketi Kurun: E-ticaret sitesi kurmadan önce bir şahıs şirketiniz olması gerekmektedir. Aksi halde sitenizde sattığınız ürünler için ödeme alamazsınız. Çünkü bankalardan POS talebi yaptığınızda sizlerden vergi numarası istenmektedir. Kurduğunuz şahıs şirketinin vergi numarasını vererek işlemleri başlatabilirsiniz. E-Ticaret Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur yazımızı inceleyebilirsiniz.
- Satacağınız Ürünlere Hitap Eden Alan Adı Satın Alın: Alan adı, internette girilen sitelerin adresidir. Bu adresi seçerken karakter sayısının az olmasına, satacağınız ürünleri anlatılabilir nitelikte olmasına özen gösteriniz. Eğer sadece tespih satışı yapacaksanız namazlık isminde bir domain adı almak tüketicileri yanıltabilir. Bu yüzden alan adını seçerken iyi düşünmelisiniz.
- Marka Tescili Yaptırın: Alan adınızı satın aldıktan sonra artık marka tescilinizi yaptırabilir ve başkalarının sizin markanızı kullanmalarına engel olabilirsiniz.
- Host Seçiminizi Yapın: Alan adınızın aktif olabilmesi için bir host firmasından paket almalısınız. Host firmasını seçerken kuruluş yılına, referanslarına, verdiği hizmetlere ve ekonomik oluşuna dikkat ederek en uygun tercihinizi yapın.
- SSL Sertifikası Alın: SSL sertifikası, SEO açısından ve müşterilerinize güvenlik vermesi sebebiyle gereklidir. Bazı host firmaları ücretsiz SSL sertifikası sağlamaktadır.
- E- Ticaret Yazılımı Satın Alın: Günümüzde internet üzerinden bulabileceğiniz birçok firma e-ticaret yazılımı satmaktadır. Sıfırdan e-ticaret sitesi kurmak için bir yazılım satın almalısınız. Bu yazılımın mobil uyumlu olmasına, ekonomiklik durumuna, kullanıcı dostu arayüzü seçeneğine ve ürünlerinizi yansıtmasına dikkat ediniz.
- Alternatif Ödeme Sistemleriyle Anlaşın: Bankalardan POS almalı ya da alternatif ödeme sistemleriyle anlaşmalısınız. Aksi takdirde kredi kartıyla ödeme yöntemini sitenize ekleyemezsiniz. Bu ödeme sistemleri arasında PayU, Iyzico, iPara ve PayTR dikkat çekmektedir.
- ETBİS’e Kayıt Olun: Günümüzde e-ticaret sitelerinin ETBİS’e kayıt olması gerekmektedir. Aksi takdirde yaptıkları işlemler yasal sayılmayacaktır.
- Müşteri Destek Hizmetleri Verin: Sitenize sık sorulan sorular, canlı destek ve telefonla irtibat destekleri ekleyerek tüketicilere güven verin.
E-Ticaret Sitesi Kurmak için Gerekli Maliyetler
Sıfırdan e-ticaret sitesi kurmak için gerekli maliyetler farklılaşmaktadır. Sizlere genel olarak gerekli maliyetler hakkında bilgi verdik:
- Öncelikle Ticaret Odası’na kayıt açtırmak için sizlerden en az 500 TL, en fazla 600 TL tutarında bir bedel istenmektedir. Daha sonra bu odaya yıllık aidat ödemeye başlarsınız.
- Şirketi kuran kişiye ait aylık BAĞ-KUR prim ödemesi,
- Çalışanların sigorta kaydı ve aylık prim ödemesi,
- Gelir ve e-ticaret vergileri,
- Mali müşavir ya da muhasebecilere ödeyeceğiniz aylık ücretler
- Defter tasdik için gerekli ödemeler,
- E-fatura ücretleri,
- Yıllık domain ve aylık host barındırma ücretleri.
Sıfırdan E-Ticaret Sitesi Nasıl İşletilir?
E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur öğrendik şimdi Sıfırdan e-ticaret sitesi işletmek için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor:
- Öncelikle satacağınız ürünler büyük bir kitleye hitap etmeli. Böylece işletmeniz daha kolay olacak, geliriniz artacaktır.
- Sitenizi sıfırdan açtığınız için çok pahalı ürün satışı tüketiciyi itecek, çok ucuz ürün satışı ise güven vermeyecektir. Makul seviyelerde satış tutarını tutarak belirli zamanlarda indirimler yapabilirsiniz.
- E-ticaret sitesi işletmede başarılı olabilmek için yılın her döneminde satın alınabilecek ürünlere yönelin. Aksi halde mevsimlik ürünler yıl içindeki kar oranlarınızı düşürecektir.
- Kolay kargoya verilebilen, kırılma riski az olan ve çok büyük olmayan ürünleri tercih etmelisiniz. Böylece giderleriniz de azalacaktır.
- Kendi ürün sektörünüzdeki rakiplerinizi tanıyarak onlardan bir adım öne geçmeye çalışın.
- Anketler ve yorumlarla kendinizi her zaman geliştirmeye açık olun. Aksi halde hep aynı yerde sayarsınız. Böylece e-ticaret sitenizi işletememiş olursunuz.
Bonus: E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur – Hazır E-ticaret Sitesi
Sektöre yeni girecekseniz E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur sorusu sizi zorlayacaktır. Çünkü eticaret sitesi kurmak sanıldığından daha zordur. Bu işi yapan firmalardan destek alabilirsiniz. A’dan Z’ye sizin için bu işi yapabilecek Ticimax,ideasoft veya KmK gibi firamlar ile görüşebilirsiniz. Eğer Kafanıza takılan Sorular varsa lütfen yorum olarak sorunuz, yıllardır e-ticaret sitesi işletmekteyim sizlere yardımcı olabilirim.