Gündem

ÇKS Belgesi için Gerekli Belgeler

Ülkemizde üretim yapan çiftçilerin tespit edilebilmesi, ihtiyaçlarının belirlenmesi için bir sisteme ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaç doğrultusunda çiftçilerin kayıt edildiği bir sistem düşünülmüş ve 2005 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi ortaya çıkmıştır. ÇKS Belgesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

ÇKS Nedir?

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS ), çiftçilerin kayıt altına alındığı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir veri tabanıdır. Bu sistemin amacı üretim yapan bütün çiftçilerin kayıtlarının tutulması, sayılarının belirlenmesidir. Ayrıca çiftçilerin eğitilmesi, ihtiyaçlarının takip edilmesi, destek sağlanması için de kullanılan bu sistem 2005 yılından beri aktif olarak uygulanmaktadır.

ÇKS Belgesi Kimlere Verilir?

Ziraat odaları tarafından zirai faaliyet gösteren üreticilere verilir. Bu belge ile üretici bir takım haklara sahip olmaktadır. Zirai konularda verilen eğitimlerden, desteklerden yararlanabilmek için ÇKS belgesinin alınması bir gerekliliktir. ÇKS belgesi için gereken belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler ilgili kuruma iletilerek sisteme kayıt olunur.

ÇKS Belgesinin Yararları

Üretim yapan çiftçilerin sigortasının bulunmasını, emeklilik için kendi primlerini yatırabilmesini sağlar. Bankaların üreticilere özel verdiği tarımsal kredilerden ve kredi kartlarından uygun faiz ve ödeme kolaylığından faydalanabilmesini sağlar. Devlet tarafından verilen tüm tarımsal destek ve teşviklerden yararlanılabilmesini sağlar.

ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?

ÇKS belgesi çiftçinin ikamet ettiği tarım ilçe müdürlükleri aracılığıyla ya da yapılan son değişikliklerle beraber e-devlet üzerinden yapılır.

Daha kısa zamanda ve kolay olarak gerçekleştirilen ÇKS başvurusunun e-devlet üzerinden aşağıdaki adımlar takip edilerek yapılabilir:

  • E-devlet sistemine girişi yapılarak arama kısmına ÇKS yazılır.
  • Burada çıkan ekranda kayıt yenileme başvurusu ekranı seçilir ve bu ekrandan yeni başvuru kısmı işaretlenir.
  • Bu aşamada ekranda bir aydınlatma metni görülecektir. Bu metin okunup onaylanmalıdır. Onaylanan metnin ardından devam et butonuna tıklanır ve çiftçinin bilgilerinin olduğu yeni sayfa dikkatli bir şekilde kontrol edilir.
  • Eğer bilgilerde bir yanlışlık olduğu gözlemlenirse bu sayfada yer alan bilgiler güncellenir.
  • Ürün bilgileri ekranında yer alan bilgiler de kontrol edilir ve gerekli güncelleme işlemi var ise yapılır.
  • Son ekranda ise girilen bütün başvuru bilgileri görüntülenir. İlk destek ödemesinden mahsup edilecek olan fiyat görüntülenir ve onaylanır.

Böylece başvuru tamamlanmış olur. Bu aşamalardan sonra başvuru listesi yazan kısımda başvuru durumu görüntülenebilir.

ÇKS Belgesi İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Yapılan değişikliklerle beraber e-devlet üzerinden ÇKS kaydı yapmak oldukça kolaylaşmıştır. Ancak bunun dışında ikamet edilen ilçenin içle tarım müdürlükleri aracılığı ile de başvuru yapılarak ÇKS kaydı gerçekleştirilebilir. Bu durumda ÇKS belgesi için gereken belgeler ilçe tarım müdürlüklerine elden teslim edilmesi gereklidir.

Bu belgeler şunlardır:

  • Çiftçi kayıt formu
  • Kimlik fotokopisi
  • Vesikalık fotoğraf
  • Nüfus kayıt örneği
  • İlgili ziraat odasından alınan çiftçi kayıt belgesi
  • Tapu belgesi (birinci dereceden yakınlarının arazisi ise muvafakat name, kiralık alanlar için kiraz sözleşmesi)

İstenen belgeler ilçe tarım müdürlüklerine iletilir. Belgelerin doğruluğu ve uygunluğu incelendikten sonra uygun şartları sağlayan çiftçiler ÇKS belgelerini alabilirler. Edevlet sistemi üzerinden ÇKS belgesine başvuru yapabilirsiniz, https://www.turkiye.gov.tr/tarbil-ciftci-kayit-sistemi-cks-basvurusu-4252

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu