Finans Haberleri

Fidan Yetiştiriciliği Kursu ve Sertifikası Nasıl Alınır?

Tarımsal üretimin artması ve özellikle gençlerin kendi işlerini kurması adına meslek kollarına dair bazı kurslar verilmektedir. Verilen kurslarla iş kurmak isteyenlerin bilgi, beceri ve deneyimleri arttırılmaya çalışılmaktadır. Devletin de verdiği teşvik ve destekler neticesinde ülkemizde fidan yetiştiriciliği kursu açılan meslek edindirme kursları arasında yer almaktadır. Kendi fidan bahçelerini kurarak iş sahibi olmak isteyen kişilerin başvurabileceği fidan yetiştiriciliği kursları hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca açılan kursları başarıyla tamamlayanlara fidan yetiştiriciliği sertifikası da verilmektedir. Sertifikalı, eğitimli bir fidan yetiştiricisi olmak için sizlere başvurabileceğiniz kurslar hakkında bilgi verdik.

Ülkemizde Açılan Fidan Yetiştiriciliği Kursları ve Başvuru Şartları

Günümüzde açılan fidan yetiştiriciliği kursları hakkında aşağıda sizler için bir liste hazırladık. Bu listeye göz atarak siz de eğitim almak istediğiniz kursa başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca fidan yetiştiriciliği kursları başvuru şartları için de önemli bilgiler edinebilirsiniz.

Halk Eğitim Merkezi Fidan Yetiştiriciliği Kursu

Son zamanlarda Halk Eğitim Merkezleri verdikleri kurslarla dikkat çekmektedir. 81 ilde bulunan merkezler ayrıca bünyelerinde bulunan meslek edindirme kursları sayesinde birçok kişinin iş ve meslek edinmesine fayda sağlamaktadır. Fidan yetiştirme kursu da bu merkezlerde açılan kurslar arasındadır. Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü çerçevesinde açılan kursa katılmak için bazı şartlar sunulmaktadır. Okuma ve yazma bilen, en az ilkokul mezunu olan, 18 yaşını doldurmuş, son olarak da fiziksel bir engeli bulunmayan kişiler Halk Eğitim Merkezi fidan yetiştiriciliği kurs başvurusu yapabilirler. Kurs toplamda 88 saat sürmekte ve içerisinde hem uygulamalı, hem de teorik dersleri barındırmaktadır. Kurs sonunda sınav yapılmakta olup, devam zorunluluğu bulunmaktadır. HEM fidan yetiştiriciliği kursu sertifikası ise MEB onaylı verilmektedir. Kursu başarıyla tamamlayan herkes sertifikayı alabilir. Kurslar tamamen ücretsiz olup sadece gönüllü bağış yapmak isteyenler kursu aldıkları HEM şubesine bağışta bulunabilirler.

Fidan Yetiştiriciliği Kursu

Üniversitelerde Açılan Fidan Yetiştiriciliği Kursu

Günümüzde yapılan çalışmalar doğrultusunda tarımı desteklemek adına birçok üniversite fidan yetiştiriciliği kursu açabilmektedir. Daha önce Kilis 7 Aralık Üniversitesi tarafından açılan ve Ziraat Fakültesi bulunan üniversitelerin açtığı kurslar belli bir bedel ödeyerek başvuru almaktadır. Kurs sonunda yine MEB onaylı fidan yetiştiriciliği sertifikası verilmekte ve kursların sonunda sınavlar yapılmaktadır. Verilen ders saati, kursu açan üniversiteye göre değişiklik göstermektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı Fidan Yetiştiriciliği Kursu

Tarım ve Orman Bakanlığı düzenli olmasa da belirli zaman dilimlerinde fidan yetiştiriciliği kursu açabilmektedir. Özellikle illerde bulunan İŞKUR ile yaptığı anlaşmalar sonucunda kursları açan bakanlığın kurslarına ücretsiz olarak başvurabiliyorsunuz. Kursu başarıyla tamamlayanlara fidan yetiştirme sertifikası verilmektedir. Bu kurslara başvurabilmeniz için bakanlığın resmi sitesini takip etmeniz gerekmektedir.

Türkiye Tohumcular Birliği Fidan Yetiştirme Kursu

TÜRKTOB; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri ile yaptığı anlaşmalar neticesinde kursları açabilmektedir. Ancak bu kurslar da tıpkı Tarım ve Orman Bakanlığı gibi her sene yapılmamaktadır. Eğer HEM kurslarını kaçırdıysanız bu birliğin verdiği kursları takip edebilirsiniz. Ücretsiz olarak verilen kurslarda başarılı olursanız sertifika alabilirsiniz. Eğitim süresi yaklaşık olarak 1.5 aydır.

Özel Kurumlar Tarafından Açılan Fidan Yetiştiriciliği Kursu

Birçok kursta olduğu gibi fidan yetiştirme kursları için de özel kurumlar devreye girebilmektedir. Eğer bakanlık ve TÜRKTOB tarafından açılan bir kurs duyurusuyla karşılaşmadıysanız, HEM kurslarını da kaçırdıysanız bu yöntemi tercih edebilirsiniz. Özel kurumlar kursları ücretli olarak vermektedir. Sınav ve devam zorunlulukları bulunmaktadır. Kurs sonunda MEB onaylı fidan yetiştiriciliği sertifikası verilmektedir. Ancak siz yine de başvuru yapmadan önce örnek sertifikayı MEB’e götürerek doğrulatıp başvuruda bulunabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu