İş fikirleri

istiridye Mantarı Üretimi – Üretimden Pazarlamaya Hakkında Herşey

Günümüzde iş bulma sıkıntısının yaşanmasıyla birçok kişi geçim kaynağı elde edebilmek adına farklı iş kollarına yönelmektedir. Tercih edilen iş kolları arasında istiridye Mantarı Üretimi vardır. Eğer yeni bir iş kolu arıyorsanız ve bir girişimci olarak kısa sürede üretim miktarınızı arttırmayı tercih ediyorsanız sizlere istiridye mantarı üretimi yapmanızı tavsiye ederiz. Üretiminden, istiridye mantarı pazarlamasına kadar merak ettiklerinizin yanıtını yazımızdan bulabilirsiniz. Böylece üretimin aşamaları hakkında bilgi alıp istiridye mantarı satışı hakkında ipuçları öğrenebilirsiniz.

istiridye Mantarı Üretimi Nedir?

Günümüzün özellikle tarımla uğraşılan yörelerinde tercih edilen istiridye mantarı üretimi kısa sürede yüksek verimlilik alınabilecek iş fikirleri arasındadır. Özellikle işe yeni başlayan kişilerin evde bile üretim yapabilmesine imkan veren bir bitkidir. Kavak mantarı ya da kayın mantarı olarak bilinen mantarların üretimi yapılmaktadır. Üretilen mantar, pazarlama stratejileri ile birlikte satılmaktadır. Böylece istiridye mantarı üretimi önemli bir iş kolu haline gelmiştir.

istiridye Mantarı Üretimi için Gerekli Koşullar Nelerdir?

İstiridye mantarı faydaları saymakla bitmeyen bir bitkidir. Özellikle yaş ilerledikçe ortaya çıkan kolestrol sorununa bu mantar iyi gelmektedir. Vücutta oluşan demir, protein ve potasyum eksikliğini gidermektedir. Şimdi gelin sizlerle insan vücuduna bu kadar faydalı olan bitkinin üretimi için nelere dikkat etmeniz gerektiğine göz atalım. istiridye mantarı üretimi için gerekli koşullar hakkında tüm detayları aşağıda görebilirsiniz.

  • Öncelikle mantarın yetişeceği yerin iklim koşulları önem taşımaktadır. Her ne kadar sağlıklı ve kısa sürede bol verim alınabilecek bitkilerden olsa bile istiridye mantarı her ortamda yetişemez. Mantardan verim alabilmeniz için nemli yerleri tercih etmeniz önem arz ediyor.
  • Nemli olan bir mekan sadece yeterli değildir. Serin mekanlar da gerekmektedir. Özellikle nem ve sıcaklık oranının yüksek olduğu ancak serin olmayan ortamlar üretim için uygun değildir.
  • İstiridye mantarının yetişeceği yer oksijen açısından zengin olmalıdır. Aksi halde yine verimli bir üretim yapamazsınız.
istiridye Mantarı Üretimi

İstiridye Mantarı Yetiştirilmesi için Gerekli Malzemeler

istiridye Mantarı Üretimi için gerekli malzemeler aşağıda listelenmiştir. Bu malzemelerin tamamı elzem olmakla birlikte eksik malzemeyle işe başlamak sizi yarı yolda bırakabilecektir. Dolayısıyla sıraladığımız malzemeleri özenle not alarak temin edip işe başlayınız.

  • Arpa ya da buğdaydan tercih edilebilecek en az 7, en fazla 10 cm uzunluğunda tahıl saplardan satın almalısınız. Bunlar saman olarak da bilinmektedir.
  • Samanların ıslatılması için gerekli olan leğenler,
  • Pastörizasyon işlemi için gerekli olan 5 kilogramlık çuval ya da poşetler,
  • Pastörize işlemi için varil ve ocak,
  • Aşılamadan önce ortamın temizlenmesi için gerekli çamaşır suyu, kendiniz için bone, antibaktariyel sabun, temiz kıyafet,
  • Tohumları aşılamak için kullanılacak poşetler, lastikler, pamuklar, eldiven ve kaşıklar,
  • Aşılamada kullanılacak yaz veya kış istiridye mantarı tohumu,
  • Sıcaklık ve ışığı kontrol edebilmek adına termometre, kalın perde,
  • Sulama yapabilmek için sprey,

Evde istiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Birçok tarım ürününün aksine istiridye mantarı evde yetiştirilebilmekte ve üretilebilmektedir. Ancak az önce açıkladığımız iklim koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple istiridye mantarı üretimi daha çok evlerin bodrumlarında serin ve kuru bölgelerinde yapılmaktadır. Ancak evde istiridye mantarı üretimi yapabilmek için bazı aşamaları takip etmeniz gerekiyor. İşte istiridye mantarı üretim aşamaları:

Üretim için Gerekli Malzemelerin Alınması: Az önce açıkladığımız malzemeleri eksiksiz ve yeteri miktarda satın alarak işe başlangıç verebilirsiniz.

Samanları Sulama ve Poşetleme: Üretiminize başlamak için aldığınız malzemeler arasında yer alan tahıl saplarını kullanmalısınız. Bu sapları istediğinize göre arpa sapı kullanabileceğiniz gibi, buğday sapından da tercih edebilirsiniz. Aldığınız samanları üretime hazır etmek için sulama işlemi yapmanız lazım. 1 gün boyunca suda beklettiğiniz samanları sudan arındırmalısınız. Son olarak sulanan samanları yine isteğinize bağlı olarak poşetlere ya da çuvallara doldurunuz. Tercih edeceğiniz poşet ya da çuvalların 5 kilo ürün alması yeterlidir.

Samanları Pastörize Etme: Daha önce gerekli malzemelerde sıraladığımız varil ve ocağınızı bu aşamada kullanmalısınız. Varilinizin içine su doldurmalısınız. Suyun miktarı ortalama 45 litre kadar olmalıdır. Suyun üzerine ise poşetlediğiniz samanları koymalısınız. Daha sonra ise ocağınızı yakarak suyun 95 dereceye kadar kaynamasını bekleyin. Bu süreç yaklaşık 60 dakika sürecektir. Sürecin ardından suyun soğuması için bekleyerek poşetlerinizi varilinizin içinden çıkarın.

istiridye Mantarı Üretimi için Mekanın Hazırlanması

Tüm işlemlerin ardından artık mantarlarınızın yetişeceği mekanı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Tabi bu ortamı hazırlarken tercih ettiğiniz mantar çeşidine dikkat etmelisiniz. Eğer kış mantarı seçtiyseniz mekanın derecesi 10 derece ile 24 derece arasında olmalıdır. Yaz mantarı tercih etmeniz halinde mekanın derecesi 30’a kadar çıkabilir. Nemli, serin ve kuru ortam istiridye mantar üretimi için elzem detaylardır. Mekanınızı bu şartlara göre hazırlamalısınız.

İstiridye Mantarı Aşılaması: Tüm koşulları sağladıktan sonra üretim yapmanızı sağlayacak aşılama işlemine geçebilirsiniz. Aşılama öncesi ve sırasında hijyenik koşulların sağlanmasına özen göstererek tohumlarınızı poşetlere koyup sıkıca kapatınız. Daha iyi bir verim sağlayabilmeniz için 10 poşette toplam 1 litre tohum olmasına dikkat ediniz.

İstiridye Mantarı Üreme Aşaması: Aşıladığınız tohumlar eğer yaz tohumuysa 1 haftada, kış tohumuysa 3 haftada üremeye başlayacaktır. Bu süreç zarfında tohumlarınızı koyduğunuz poşetlere bakmanız gerekiyor. Aralarında bozulanlar varsa bunları iptal etmelisiniz. Aksi halde sağlam tohumlarınıza da zarar gelebilir. Bu süreçte verimi arttırma yöntemleri arasında nem oranı ve sulama yer almaktadır. %95’in altındaki nem oranı verimi azaltacaktır. Günlük 5 litrenin altında sulama ise yine bozulmalara sebep olabilecektir.

İstiridye Mantarının Toplanması: İstiridye mantarları üredikten ve geliştikten sonra toplanmalıdır. Bundan sonra da istiridye mantar satışına geçilebilir.

İstiridye Mantarı Satışı

İstiridye Mantarı Satışı ve Pazarlaması Nasıl Yapılır?

istiridye Mantarı Üretimi yaptıktan sonra mantarlarınızı satmanız gerekiyor. Son olarak bahsettiğimiz mantar toplama adımının ardından en fazla 24 saat bekleyebilirsiniz. Aksi halde mantarlarınız bozularak elinizde kalır. İstiridye mantarı pazarlaması hakkında önemli bir detay hızlı olmaktır. Siz ne kadar çok beklerseniz o kadar fazla zarar edersiniz. Çünkü süreç ilerledikçe mantarınızın ağırlığı azalacak ve bu da sizlere zarar olarak işleyecektir.

İstiridye mantarı pazarlaması

Pazar yerlerini, toptancıları ve marketleri tercih edebilirsiniz. Eğer pazarda tezgah açmak isterseniz karınızı aracılarla çok fazla bölüşmezsiniz. Ancak marketlerle aranıza komisyoncular daha fazla girecek, kar payınız düşecektir. Bu da sizin 10 TL’ye sattığınız istiridye mantarınızın marketlerde 20 TL etiketle satılmasına sebebiyet verecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu