Genç Girişimci Desteği Başvuru ve Şartları
Türkiye, dünyanın en genç nüfusuna sahip ülkelerinden birisidir. Genç neslin fikirlerini değerlendirmek isteyen devletimiz geçtiğimiz yıllarda genç girişimci desteği adında bir yardım paketi geliştirdiğini duyurdu. Bu paket, belirli bir fikre sahip olup sermaye sahibi olamayan gençleri desteklemeyi hedeflemektedir. Bu destek paketi gençleri desteklediği gibi ülke ekonomisine de büyük oranda katkı sağlamayı amaçlıyor. Yerli ve milli üretimi de destekleyen genç girişimci desteği, cari açığı da azaltmaktadır. Bu yazımız içerisinde tüm yönleri ile beraber Genç Girişimci Desteği Başvuru ve Şartları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Genç Girişimci Desteği Nedir?
Sayfa İçindekiler
İnovasyon peşinde olan gençler son yıllarda kendi işletmelerini kuracak yöntemler araştırmaktadır. Fikir konusunda hemen hemen herkesin aklında bir proje vardır. Ancak yeterli sermayeye ulaşamayan gençler bu zamana kadar hep projelerini ertelemek durumunda kalmıştı. İşletme kuruluşundan sonra binen sigorta ve vergi yükü, işletmelerin kazançlarına büyük oranda etki etmektedir. Genç girişimci desteği; daha önce şirket kurmamış 18 ile 29 yaş arasındaki gençleri kapsayan bir destek paketidir. Bu destek paketinden faydalanan gençler 3 yıl gelir vergisinden ve 1 yıl SGK(4B) priminden tamamen muaf olmaktadırlar. Destek paketinin tam olarak içeriği ise;
- Genç girişimci desteğinden faydalanacak kişiler, destek paketi başladığı andan itibaren 3 yıl boyunca yıllık kazancın 75.000 TL’lik kısmının gelir vergisinden muaftır.
- Genç girişimci paketi ile ilk kez şirket kuran girişimci adaylarının 1 yıllık bağ kur primleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödenmektedir.
Genç Girişimci Desteği Başvuru yapabilmek için 18 ile 29 yaş arasındaki olmak gerekiyor. Bu avantajlı destek paketine katılım gösterebilmek için elbette bazı şartlara uyum sağlamak gerekiyor.
Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanabilir?
Gençlere özel olarak geliştirilmiş olan bu destek paketi bağ kur desteği ve vergi muafiyeti sağlamaktadır. Genç girişimci desteğinden yararlanabilecek kişiler;
- Girişimci destek paketinden yararlanabilmek için işe başlamanın zamanında bildirilmiş olması gerekiyor.
- Girişimci destek paketinden yararlanacak kişinin zirai, ticari ve mesleki faaliyet nedeni ile ilk defa gelir vergisi mükellefi olmaktadır. Daha önce şahıs şirketi kurmuş birisi bu destek paketinden yararlanamamaktadır.
- Destek paketine başvuruda bulunacak kişi doğrudan işin başında yer alması gerekiyor. Kendi işinin başında olmayan, işin sevk idaresini sağlamayan kişilerin destek paketleri iptal edilmektedir.
- Destek paketinden yararlanacak kişinin 18 yaşını doldurmuş, 29 yaşını kesinlikle doldurmamış olması gerekiyor.
- Faaliyet eğer ortaklık üzerine olacaksa şirket ortaklarının da bu listede yer alan tüm şartları taşıyor olması gerekiyor. Ortaklardan herhangi birisi şartlara uymaz ise destek paketi ortak şirketi için pasif hale gelmektedir.
- Girişimci destek paketinden yararlanmak istiyorsanız doğrudan şirket kurmanız gerekiyor. Mevcutta aktif olan bir şirketi devralınması, ortak olunması durumunda destek paketi pasif hale gelmektedir.
Genç girişimci desteği yabancı uyruklu kişiler için de geçerlidir. Yukarıda yer alan şartları taşıyan yabancı uyruklu kişiler genç girişimci desteği ile hayallerindeki işin patronu olabilirler.
Genç Girişimci Desteği Başvuru kimler yapamaz?
- Şirketlerini 01/06/2018 tarihinden önce kuran gençler
- Limited Şirket ve Anonim Şirket ortakları
- Başka bir şirkette ortaklığı bulunan, daha önce vergi mükellefi olan gençler bu teşvik paketinden maalesef ki yararlanamamaktadır.
Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı
Genç girişimci desteğinde gençlere nakit bir ödeme yapılmamaktadır. Bunun yerine 3 vergilendirme dönemi boyunca geçerli 75.000 TL’ye kadar gelir vergisi muafiyeti getirilmektedir. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz üzere 1 yıl SGK 4B bağ kur ödemesi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır.
Sigorta Pirim Desteğinden Kimler Yararlanabilir?
- Sigorta pirim desteği alacak kişi, mükellefiyeti başladığı zaman 18 yaşını doldurmuş, 29 yaşını tamamlamamış olmaması gerekiyor.
- Sigorta pirim desteğinden yararlanacak kişi kendi işinde aktif olarak çalışıyor olması gerekiyor. Kendi işinin sevk ve idaresinden sorumlu olmayan kişilere herhangi bir yardım veya destek sunulmamaktadır.
- Sigortalı prim desteğinden faydalanacak kişinin daha önce sigortalı olmaması gerekmektedir.
- Gerçek kişi olarak ilk kez bir şirket kurup faaliyetlere başlamak. Limited Şirket ve Anonim Şirket yetkilileri destek paketlerinden herhangi bir şekilde faydalanamazlar.
Genç girişimciler adi ortaklık kurması durumunda taraflardan sadece birisine bağ kur desteği verilmektedir. Ortaklar kendi aralarında anlaşarak bağ kur desteğini hangisi alacağına karar vermelidir.
18 Yaşından Küçükler Genç Girişimci Desteğinden Faydalanabilir Mi?
Gen Girişimci Desteği ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de budur. 18 yaş altı kişilerin genç girişimci desteğinden faydalanıp faydalanamayacağı çok fazla merak edilmektedir. Yukarıda birkaç kez belirttiğimiz üzere genç girişimci desteğinden faydalanabilmek için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. Bu kural SGK tarafından belirlenmiştir. Destek paketi olsa da olmasa da şahıs şirketi kurabilmek için adayların 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor. Genç Girişimci Desteği Başvuru için 18 yaşında olmak zorunluluk.
İş Değişikliği ve Şirketin Kapanması Durumunda Ne Olur?
Genç girişimci desteği genellikle vergi teşviki için tercih edilmektedir. Vergi teşvikinden yararlanıp belirli bir süreden sonra işletmesini kapatmak durumunda kalan kişiler, işletme kapanış tarihine kadar vergi teşvikinden yararlanmaya devam edecektir. İşletmenin kapanması durumunda kişilere herhangi bir ceza veya yaptırım uygulanmamaktadır. Son gün, son saate kadar elde edilen gelirlerden gelir vergisi alınmamaktadır.
İşletmesini kapattıktan sonra aynı sektörde daha sonra yeniden bir şirket kuran kişiler teşviklerine kaldıkları yerden devam edip edemeyeceklerini de merak ediyor. İkinci seferde yeni bir şirket kurulduğundan ötürü mükellef her türlü haklarını kaybetmiş sayılacaktır. Dolayısıyla vergi teşviki ve bağ kur desteği almadan yoluna devam etmek zorundadır.
Aktif Bir İşletmeye Sonradan Ortak Olma Durumu
Mükellef adaylarının merak ettiği konulardan bir diğeri de aktif bir şirkete sonradan ortak olmaları durumunda teşvik paketlerinden yararlanıp yararlanamama durumudur. Aktif bir şirkete ortak olan kişiler, yukarıda yer alan tüm şartlara uygun olmaları durumunda bile teşvikten yararlanamamaktadır. Genç girişimci destek paketi sadece ilk kez işletme kuracak olan gençlere verilmektedir.
İşletme Devir Alınması Durumunda Genç Girişimci Desteği Ne Olur?
Girişimci adayları, uygun teklifler yakalayıp işletme devir aldıklarında teşvikten yararlanıp yararlanamayacaklarını da merak ediyorlar. İşletme devir alınması durumunda teşvik devam eder. Ancak bu konuda da bazı kurallar bulunmaktadır. İşletmeyi devreden kişi genç girişimcinin eşi, üçüncü dereye kadar akrabası, kan ve kayın hısımlarından olmaması gerekmektedir. Akrabalardan işletme devir alınması durumunda teşvikler pasif hale gelmektedir.
Teşvikten yararlanan genç girişimci herhangi bir nedenden dolayı hayatını kaybederse de işleyiş devam etmektedir. Ölüm nedeni ile işletme eş veya çocuklar tarafından devir alındıysa vefat eden kişinin daha önce herhangi bir teşvikten yararlanıp yararlanmadığına bakılmaksızın yukarıdaki şartları taşımaları durumunda 3 vergilendirme dönemi gelir vergisinden muaf olmaktadırlar.
Teşviki Amacı Dışında Kullananların Tespit Edilmeleri Durumunda Ne Olur?
Teşvikten haksız olarak yararlanan, teşvik şartlarını başvuru öncesinde karşılayıp daha sonra teşvik şatlarına uyum sağalamayan kişilerin teşvikleri iptal edilecektir. Bunun yanı sıra o güne kadar ödenen bağ kur pirimi haizi ile beraber ceza olarak yazılır. İşletmenin teşvik süreci boyunca ödemediği gelir vergileri de yine faizi ile beraber ceza olarak yazılmaktadır.