Gündem

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır – Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yurtdışına çıkışlar için olmazsa olmaz bir belge olarak karşımıza çıkan pasaport başvurusu nasıl yapılır ? Yurtdışına çıkan her vatandaş için gerekli olan resmi bir belge olan pasaport çıkartma işlemleri nelerden oluşur? Dahası pasaport için gerekli evraklar nelerdir? İşte merak yanıtını merak ettiğiniz bu soruların ayrıntılı yanıtları!

Pasaport başvurusu nasıl yapılır ? Günümüzde herhangi bir yaş ayrımı fark etmeksizin pasaport başvurularının şahsen yapılması gerekmektedir. Başvuru öncesinde pasaporta ait ücreti bankalardan ya da online bir şekilde yatırmanız gerekmektedir. Devamında randevu alarak nüfus müdürlüklerine şahsen başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bu kapsamda randevuyu hem telefondan hem de internet üzerinden alabilmeniz de mümkün olmaktadır.

Pasaport Başvurusu Nasıl YapılırNasıl Alınır?

Yurtdışı çıkışlarında kullandığımız bir tür özel kimlik olan pasaport nasıl alınır? Pasaport alabilmeniz için ilk önce pasaport harcını yatırmanız gerekmektedir. Devamında pasaport için randevu almanız şarttır. Pasaport randevusunu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasından alabilmeniz de mümkün olmaktadır. Bununla birlikte randevu alabilmek için Alo 199 numarasını da arayabilirsiniz. Randevu aldıktan sonra randevu gününde İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne şahsen başvurmalısınız. Bu noktada pasaport çıkartma işlemlerini eksiksiz bir şekilde tamamlamanız da şarttır. Peki, pasaport çıkartma işlemleri nelerdir? İşte ayrıntılar!

Pasaport Çıkartma İşlemleri

Günümüz koşullarında pasaport çıkartma işlemleri söz konusu olduğunda aşağıdaki yol haritası karşımıza çıkmaktadır. İşte pasaport çıkartma işlemlerine dair yol haritası:

  • Pasaport için gerekli olan tüm evrakları toparlayın
  • Alacağınız pasaportun ne kadarlık bir geçerlilik süresi olacağına karar verin
  • Alacağınız pasaporta göre pasaportunuzun harcını ve defter bedelini ödeyin
  • Pasaport başvurusu için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden randevu alın
  • Nihayetinde pasaportunuzu 5 ile 6 iş günü içerisinde teslim alın

Pasaport çıkartmak istediğiniz zaman en çok zamanınızı alacak şey; pasaport için gerekli olan evrakları toplamaktadır. Bu noktada pasaport için gerekli evraklar nelerdir? Sorusunun yanıtını biliyor olmak, beraberinde önemli kazanımları da getirmektedir.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar

2 Nisan 2018 yılından sonra pasaport çıkartmak istediğimiz zaman Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvurmak gerekmektedir. Başvuru sırasında tarafınızdan birtakım belgeler de istenmektedir. Bu kapsamda pasaport için gerekli olan evraklar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • Şayet varsa eski pasaportunuzun aslı
  • 2 adet biyometrik özelliğe sahip fotoğraf
  • TC kimlik kartınız ya da nüfus kimlik cüzdanınız
  • Şayet öğrenciyseniz tarafınıza ait öğrenci belgeniz
  • Ergin değilseniz ya da kısıtlıysanız, size ait muvafakatname

Görüldüğü üzere pasaport almak istediğiniz zaman hazırlamanız gereken çok sayıda farklı evrak vardır. Şayet öğrenciyseniz ve öğrenci belgenizi de sunacak olursanız, pasaport harcından muaf olma şansına da sahip olursunuz. Pasaport almada herhangi bir soruna karşılaşmayı istemiyorsanız mutlaka pasaport için gerekli olan evrakları eksiksiz bir şekilde teslim etmelisiniz!

Pasaport Çıkartma Maliyeti Ne Kadardır?

Günümüzde pasaport almak istediğiniz zaman karşınıza belirli bir maliyetin çıkması gayet olağandır. Peki, pasaport çıkartma maliyeti ne kadardır? Pasaport çıkarma maliyeti söz konusu olduğunda pasaport harçları ve defter bedeli akıllara gelmektedir. Pasaport harç ücretlerinin enflasyona bağlı olarak her yıl yeniden düzenlendiği de bilinmektedir. 2021 yılı itibariyle pasaport defter bedeli ücretinin 180 TL olduğu bilinmektedir. 2021 yılındaki pasaport harç ücretleriyse alacağınız pasaportun süresiyle yakından ilgilidir. Bu kapsamda 6 ay süreli pasaport harcı 227,20 TL iken 12 aylık pasaport harcının da 332,10 TL olduğu bilinmektedir. Söz konusu maliyetlerin üzerine fotoğraf ve diğer masrafları da eklediğimiz zaman karşımıza toplam pasaport maliyeti bilgi çıkmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu