Kanatlı Kümes Hayvanı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Maliyeti Nedir?
Son zamanlarda özellikle genç girişimcilerin tercih ettiği iş kolları arasında hayvan yetiştiriciliği yer almaktadır. Tabi girişimciler çoğu zaman küçükbaş, büyükbaş ya da kanatlı kümes hayvanı yetiştiriciliği konusunda net bir karar verememektedirler. Genellikle kanatlı kümes hayvanı yetiştiriciliği hem sermaye gereksinimi açısından daha makul olduğundan, hem de faaliyet esnasında iş yükünün, giderlerinin daha az olmasından dolayı tercih edilmektedir. Eğer siz de kanatlı kümes hayvanı yetiştiriciliği maliyetleri hakkında bilgi almak isterseniz yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca kanatlı kümes hayvanı yetiştiriciliği devlet destekleri konusunda da bilgi vererek sermaye eksikliği yaşayan girişimciler için önerilerde bulunduk.
Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Sayfa İçindekiler
Kanatlı hayvan yetiştiriciliği denilince akıllara ilk gelen genellikle tavuklar oluyor. Ancak kaz, ördek, hindi gibi hayvanlar da bu gruba girmektedir. Yine de bakım ve masraf açısından değerlendirildiğinde tavuk yetiştiriciliği daha makul görülmektedir. Ülkemizin pek çok yerinde kanatlı kümes hayvanı yetiştiriciliği yapıldığını görebiliriz. Yetiştiriciliğin genellikle Marmara Bölgesi’nde daha yoğunlukta olduğunu söylemek mümkündür. Başta tavuk olmak üzere kanatlı hayvanları yetiştirmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Öncelikle hangi kanatlı hayvanı yetiştirmek istediğinize karar verin.
- Sonrasında bağlı bulunduğunuz İl Özel İdaresi’ne giderek tesisinizi kurmak istediğiniz alan için izin almanız önem arz ediyor. Kurum tesisinizin konumuna göre size onay ya da ret veriyor.
- Tesisiniz için onay aldıktan sonra tesis kurulum aşamasına geçebilirsiniz.
- Kuracağınız tesis için prefabrik, ev tipi konteyner ve çadır tesis türlerinden birisini seçebilirsiniz. Tabi bu noktada kararınızı verirken üretim yapacağınız kanatlı hayvan sayısı ve türü önem kazanmaktadır.
- Tesis kurulum aşamasından sonra gerekli makineleri alarak işe koyulmalısınız. Örneğin bir tavuk çiftliği açacaksanız; tavuk besleme ekipmanları, kuluçka makineleri, tavuklarınız hastalandığında bu durumlara çözüm üretebilecek sistemler, tavuk atık sistemleri ve tavuk işleme sistemlerini tesisinizde bulundurmanız gerekiyor.
- Ekipmanları tamamladıktan sonra Kanatlı kümes hayvanı yetiştiriciliği üretimine geçebilirsiniz. Üretimden verim alabilmek için hayvanlarınızın veteriner kontrollerini, ilaçlarını ve yemlenmelerini aksatmamanız gerekiyor.
Kanatlı kümes hayvanı yetiştiriciliği – Tavuk Yetiştirmek
Kanatlı kümes hayvanı yetiştiriciliği tesisinizde eğer tavuk yetiştirmeye karar verdiyseniz daha sonraki aşamada hangi tavuk türünün üretimini yapacağınızı düşünmelisiniz. Yumurtalık tavuk yetiştirmek için ayrı yollar izlemelisiniz ve karşınıza çıkacak maliyet oranları farklıdır. Etlik tavuk yetiştirmek için süreç ve maliyet farklı olarak işleyecektir.
- Yumurtalık Tavuk Yetiştirme: Tesisiniz için onay aldıktan sonra tesisinize üretim yapabilmek adına civcivler getirmeye başlamanız gerekiyor. Yumurtalık tavuk yetiştirme için verimli tavuklar üretmek isterseniz onaylı ve ruhsatlı civcivleri satın almak size fayda sağlayacaktır. Bu konuda en fazla dikkat etmeniz gereken konu temizliktir. Tavuklardan çıkan atıkları arıtacak bir sisteme sahip olmalısınız. Ayrıca atıklar ne kadar tavuklarla iç içe olursa o kadar az verim elde edersiniz. Süpürge, su ve kireç üçlüsü bu temizlikte sizlere yardımcı olacaktır. Özellikle tesisinize yeni aldığınız civcivlerin ardından temizlik işlemini aksatmamalısınız. Civcivlerinizin vücut sıcaklığı en az 32, en fazla 35 derece olmalıdır. Unutmamanız gereken diğer bir konu ise; kümes kontrol kartıdır. Tesisinizde bulunması gereken bu kart ile tesisinizdeki civciv, tavuk, hasta ve ölmüş hayvan sayısını kontrol altında tutabilirsiniz. 16 haftalık olan civcivler artık piliç konumuna gelmiş oluyor. Bu piliçleri kümeslere dikkatli bir şekilde taşımanız önem arz ediyor. Izgara ve yer tavukçuluğu sistemleri bulunsa bile kafes sistemi en fazla tercih edilen yöntemlerden birisidir.
- Besilik Tavuk Yetiştirme – Etlik Tavuk Yetiştirme: Kanatlı hayvan tesisi kurmak konusunda kararınızı verdiyseniz tercih edebileceğiniz tavuk türlerinden diğeri de besilik ya da etlik tavuklardır. Etlik tavuk yetiştirme maliyet oranı yumurtalık tavuk maliyeti ile kıyaslandığında daha ekonomiktir. Bu tavuklarda da dikkat etmeniz gereken asıl konu temizliktir. Temizliğin yanında tesisinizin nem oranı ve sıcaklık oranı da önem taşımaktadır. Tavuklarınızı en az 5, en fazla 7 haftalık olana kadar beslemelisiniz. Sonrasında da kesime hazır hale gelen tavukları kesip, paketleyerek pazarlayabilirsiniz. Besilik tavuk yetiştirme yapanlar kesimden önce dikkat etmesi gerekenleri bilmesi gerekiyor. Öncelikle kesim saatiniz net olarak belirlenmelidir. Bu kesim saatinden 2 saat öncesi kritiktir. 2 saat öncesinde tavuklara su vermeyi bırakarak kesim için hazırlanmalarını beklemelisiniz. Ayrıca yem vermeyi kesimden en az 8, en fazla 10 saat içerisinde bırakmanız önem taşımaktadır. Kanatlı kümes hayvanı yetiştiriciliği işine girerken en önemli konulardan birisi maliyettir.
Tavuk Çiftliği Açmanın Maliyeti Ne Kadar?
Kanatlı kümes hayvanı yetiştiriciliği maliyeti arasında en fazla sorulan tavuk çiftliği konusundaki yaşanan giderlerdir. Tavuk çiftliği açmanın maliyeti ortalama 200.000 TL’nin üzerindedir. Verimli ve kısa sürede üretim için işe 30.000 tavukla başlamak size yarar sağlayacaktır. 30.000 tavuklu tesis için ise en az 225 ile 250.000 TL arasında bir gideriniz olabilir. Ortalama aylık kar oranınız ise; 40.000 TL civarındadır. Ancak siz 500 tavukla başlamak isterseniz ortalama maliyet 30.000 TL’dir.
Kanatlı Kümes Hayvanı Yetiştiriciliği Devlet Teşvikleri
Kümes hayvanı devlet teşvikleri ve şartları konusunda aşağıdan bilgi alabilirsiniz:
- Genç Çiftçi Projesi: Devlet tarafından verilen desteklerin başında gelmektedir. Bu destekte hibe verilmektedir. Hibe oranları sizin projenize göre en az 30.000, en fazla 50.000 TL arasında değişmektedir. Özellikle tavukçuluk yapmak isteyenler bu teşvikten yararlanabilirler.
- Tarım ve Orman Bakanlığı Desteği: Bakanlık sadece kaz yetiştiriciliğine hibe vermektedir. Verdiği hibe oranı %75’tir. Damızlık kaz için 1000, ticari kaz için 500 adet şartı koymaktadır.
- TKDK Hibe Desteği: TKDK 65 yaşına kadar olan ve Çiftçi Kayıt Sistemi’nde adı görünen, 1 yıldan beri tavukçuluk yaptığını kanıtlayanlara hibe desteği vermektedir.