Ekonomi

E-Ticaret Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Maliyeti ve Gerekli Belgeler

Günümüzde internet kullanımının artması sebebiyle iş kurmak isteyenler de internetin nimetlerinden faydalanmaktadırlar. Özellikle pandemi nedeniyle daha fazla ön plana çıkan internetten online alışveriş birçok girişimciyi bu alana yönlendirerek e-ticaret sitesi açma gereği doğmuştur. Hatta mahalle aralarında bulunan birçok market kendi e-ticaret sitelerini kurarak online satış yapmaya başladılar. E-ticaret Şahıs Şirketi maliyeti dükkan masraflarından daha ekonomik olduğundan dolayı sanal alışveriş hayli önem kazanmaya başladı. Sizler de e-ticaret şahıs şirketi kurma hakkında detaylı bilgiler edinmek isterseniz yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Ayrıca sizlere şahıs sitesi kurmak için gerekli belgeler için de liste hazırladık.

Şahıs Şirketi Kurmak için Gerekli Belgeler

Kendinize ait bir şirket kurmak isterseniz öncelikle bazı belgeleri toparlayıp başvuruda bulunmanız gerekiyor. Sonrasında şirketinizi açarak faaliyete başlayabilirsiniz. İşte şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler:

  • Öncelikle vergi dairesine giderek kuruluşunuzu beyan edip işyerinizin açılması için başvuruda bulunmanız gerekiyor. Eğer vergi dairesine kendiniz gidecekseniz yanınızda nüfus cüzdanınızı götürünüz. Ancak noter onaylı vekalet verdiğiniz bir kişiyle kuruluş işlemleri başlatılacaksa o kişiye noter onaylı nüfus cüzdanı fotokopinizi vermeniz gerekiyor.
  • Güncel olarak yaşadığınız evin ikametgah belgesini e-devlet üzerinden alarak başvurabilirsiniz.
  • Şahıs şirketini kuracak kişinin bir imza beyannamesi gerekmektedir.
  • Son olarak şirketinizi kuracağınız yere dair mal sahibiyle resmi olarak yaptığınız kira kontratı gerekmektedir.

Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Bir şirket kurmak isterseniz karşınıza 3 farklı seçenek çıkacaktır. Bunlar; şahıs, anonim ve limited şirketleridir. Eğer bu seçenekler arasından şahıs şirketi kurmak için adımlarınızı atmaya başlarsanız daha doğru bir tercih yapacaksınız. Çünkü; şahıs şirketi kurmanın avantajları oldukça fazladır:

  •  Diğer şirketlere nazaran eğer tutmak isterseniz muhasebeci ya da mali müşavirlere ödediğiniz tutar daha az miktarlarda olacaktır.
  • Kurulumu ve kapanışı diğer şirketlere nazaran daha kolaydır. Sadece 48 saat içerisinde şirketinizi açabilir ya da kapatabilirsiniz.
  • Şirketiniz için tutacağınız defterlerin tasdik bedelleri anonim ve limited şirketlere göre daha düşüktür.
  • Kademeli vergilendirme avantajına sahip olan bu şirketlerin aylık maliyetleri ise oldukça düşüktür.

E-Ticaret için Şahıs Şirketi Kurulabilir Mi?

Eğer bir şahıs şirketi kurmak isterseniz tercihinizi e-ticaretten yana kullanabilirsiniz. Yazımızın başında da söz ettiğimiz üzere e-ticaret artık ihtiyaç haline geldi. Dolayısıyla mesleğinizi online platformlara taşımak sizlere ekstra gelir olarak dönecektir. Özellikle e-ticaret alanında ilerlemek isterseniz bu konuda şahıs şirketleri daha avantajlıdır. Bazı şartları karşılamanız halinde şahıs şirketinizi e-ticaretle kurulabilirsiniz. E-ticaret Şahıs Şirketi nasıl açılır? sorusuna aşağıdan yanıt bulabilirsiniz:

  • Öncelikle açacağınız site bankacılık ve borsa sektörünün dışında bir sektöre hizmet vermelidir.
  • Sitenizdeki ürünlerin satılması halinde ödemesini alabilmek için alternatif ödeme firmalarıyla anlaşmanız gerekiyor. Bu konuda en çok Iyzco, PayU, İPara firmaları tercih edilmektedir. Eğer siz alternatif ödeme firmalarıyla anlaşmak istemezseniz bizzat bankalarla iletişime geçmeniz ve POS talebinde bulunmanız gerekecektir.
  • Site adresinizi ve e-ticaret yazılımınızı hazırladıktan sonra satacağınız ürünleri sitenize ekleyerek fiyatlarını yazmalısınız.
  • Sitenize canlı destek hattı ve müşteri hizmetleri numarası eklerseniz güvenilirliğiniz artacaktır. Canlı destek üzerinden ne kadar hızlı yanıt verirseniz daha fazla talep göreceksiniz.
E-ticaret Şahıs Şirketi

E-Ticaret Şahıs Şirketi Maliyetleri

E-ticaret Şahıs Şirketi maliyetleri 2020 oranları geçen seneye göre artış göstermiştir. Aşağıda bu maliyetler hakkında bilgileri görebilirsiniz:

  • Noter onaylı imza beyannamesi için ortalama maliyet 100 TL’dir.
  • Noter onaylı muhasebeci vekaleti vermek için ortalama maliyet 150 TL’dir.
  • Şirketinizi kurmak için gerekli olan servis bedeli ortalama 250 TL’dir.
  • Sözleşme için gerekli damga vergileri maliyeti; 50 TL’dir.
  • Ortalama site ad alma, e-ticaret yazılımı, site barındırma (host) giderleri ise; 1000 TL ile 1500 TL arasındadır.

Noter ve Şirket Kurulum İşlemleri : 100 TL + 150 TL + 250 TL + 50 TL = 550 TL’dir. ( Ortalama ve kesin olmayan fiyatlardır)

E-Ticaret Şahıs Şirketi için Muhasebeci Tutmak Zorunlu Mu?

Özellikle ilk aşamada işlerinizi kendiniz halledebilecekseniz, yeterli bilgi ve zamanınız varsa muhasebeciye vekalet vermeden de tapudan işlemlerinizi halledebilirsiniz. Ancak daha sonra defter tutma konusunda sıkıntı yaşayacağınızı düşünürseniz muhasebeciyle anlaşabilirsiniz. Özellikle hedefiniz büyükse ve yanınızda işçi çalıştıracaksanız onların sigorta girişleri, takipleri için muhasebeci tutmak avantaj olacaktır. E-ticaret Şahıs Şirketi hakkında aklınıza takılanlar için yorum olarak bizlere iletebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu