İş fikirleri

Doğal Arıcılık Nasıl Yapılır ve Nereden Başlamalıyız?

Ülkemizin geçim kaynakları arasında arıcılık yer almaktadır. Ancak herkesin arıcılık yapması pek mümkün değildir. Doğal arıcılık yapabilmek için; öncelikle arıların genel özellikleri, yapısı ve biyolojik yapıları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Tüm bilgileri elde etmenizin ardından belli bir süre deneyim kazandıktan sonra doğal arıcılık yaparak önemli başarılara imza atabilirsiniz. Bugünkü yazımızda sizlere doğal arıcılık nasıl yapılır? hakkında bilgi vereceğiz. Eğer bu mesleğe adım atmak isterseniz doğal arıcılık maliyetleri konusunda da bilgi alabilirsiniz.

Doğal Arıcılık Nasıl Yapılır ve Nedir?

Doğal arıcılık; arıların fiziki yapısına uygun koşullarla arılardan ürün elde edip bu ürünlerin satışını yaparak meslek haline getirmektir. Arıcıların arılardan elde ettiği ürünler arasında; propolis, arı sütü, bal ve polen yer almaktadır.

Doğal Arıcılık Yapabilmek için Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler

Eğer doğal arıcılık işine girmek ve bunu meslek haline getirmek istiyorsanız aşağıdaki önemli bilgileri öğrenmelisiniz:

  • Öncelikle arıların fiziksel yapısı hakkında bilgi edinmeniz gerekiyor.
  • Günümüzde varlığını sürdüren pek çok arı türü vardır. Arı türlerinin büyük bir kısmına hakim olursanız meslekte daha başarılı olabilirsiniz.
  • Arıların barınma, beslenme koşullarını da kapsayan tüm özelliklerini öğrenmelisiniz.
  • Arılardan daha fazla ürün elde edebilmeniz için onların bağışıklık sistemine hakim olmalısınız.
  • Arılarda üreme şekilleri hakkında bilgi toplayarak daha fazla arıya sahip olabilirsiniz. Böylece yaptığınız meslekte ilerleme şansını yakalarsınız.
  • Son olarak arıların ortalama yaşam süresi için de bilgi toplamalısınız.

Yukarıdaki detaylar hakkında bilgi sahibi olabilmek için internet üzerinden araştırma yapabileceğiniz gibi deneyim elde etmeniz de size avantaj sağlayacaktır.

Doğal Arıcılık için En Uygun İklim Kuşakları

Ülkemizin hemen her yerinde arıcılık yapıldığına şahit olabilirsiniz. Ancak siz yaptığınız bu işte daha başarılı olmak isterseniz iklim kuşağı açısından en uygun yerleri tercih etmeniz gerekiyor. Bu konuda sizlere tavsiye edebileceğimiz şehirlerin başında Rize geliyor. Hepimizin yakından bildiği Anzer Balının üretiminin yapıldığı Rize, size en kaliteli doğal bal üretimi konusunda destek sağlayacak bir şehirdir. Özellikle İkizdere ilçesindeki yaylalar mesleğinizde ilerleme kaydetmenize imkan verecektir.

Doğal Arıcılık Yapmak İsteyenler için Önemli Tavsiyeler

Doğal arıcılık yaparken dikkat edilmesi gerekenler ve önemli tavsiyeler hakkında bilgi toplamak isterseniz aşağıda sıraladığımız önerilere göz atabilirsiniz.

  • Arıcılık yapabilmek için öncelikle sertifika almanız gerekiyor. Eğer arıcılık sertifikası nasıl alınır? diye soruyorsanız hemen cevaplayalım. Bu kursları Tarım ve Orman İl Müdürlükleri açmaktadır. Kurslara katılmak için yaşadığınız şehrin bağlı bulunduğu müdürlüğe müracaat ederek sertifika alabilirsiniz. Açılan kurslara katılmak isteyenlere yaş ve cinsiyet konusunda herhangi bir şekilde kısıtlama koyulmamaktadır.
  • Arı kovanlarının yerleşimi dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Kovanlarınızı yerleşim yerlerinden uzak alanlara koymanız gerekiyor. Aksi halde bakanlıktan onay alamayabilirsiniz. Evlerin sık ve şehir merkezlerinin olduğu yerler kovan yerleşimi açısından uygun değildir. Arıcılık yapmak isteyenler bu tavsiyeye uymalıdır.
  • Arıcılık yapmak isteyenler işletme açmalıdırlar. Arıcılık yapan kişinin nüfusta kayıtlı ad ve soyadına yönelik bir işletme açılarak bu işletmeye dair numara hazırlanıyor. Verilen numara sizin resmi olarak arıcılık yapmak için izin almanız anlamına geliyor.
  • Tüm prosedürleri tamamladıktan sonra her zaman gelişmeye açık bir arıcı olmanız size verebileceğimiz tavsiyeler arasında belki de en önemlisidir. Çünkü siz kendinizi ne kadar gelişmeye açık konuma getirirseniz o kadar kaliteli bal üretimi yaparsınız. Doğal arıcılık ile kaliteli bal üretimi yapabilmek için meslek camiasında gelişen teknolojik, teknik gelişmeleri takip ediniz. Amacınız her zaman kaliteli bal üretimi olmalı. “Ne kadar çok bal üretimi yaparsam, o kadar başarılı olurum.” düşüncesi sizi yanılgıya düşürecektir.

Doğal Arıcılık Nasıl Yapılır ve Arı Nakli Nedir

Arıcılara verebileceğimiz bir diğer tavsiye arıların nakli konusudur. Arılarınızı kovanlarla bulunduğu şehir ya da ilçeden, başka şehir ya da ilçeye götürebilirsiniz. Ancak bu nakle başlamadan önce bakanlıktan izin almanız gerekiyor. Eğer izin almadan bu nakli gerçekleştirirseniz ve şikayetler alırsanız cezalarla karşılaşmanız muhtemeldir.

Doğal Arıcılık Nasıl Yapılır

Doğal Arıcılık Yapanların Karşılaşacağı Genel Maliyetler

Öncelikle sizlere 3 farklı maliyetiniz olacağının bilgisini verelim. İlk olarak işe başlamak için gerekli sermaye oranı, ikinci olarak işe başladıktan sonra alınması gereken malzeme maliyeti, son olarak ise çalışan maliyeti bulunmaktadır. Aşağıdan doğal arıcılık genel maliyetler hakkında tüm detayları inceleyebilirsiniz.

  1. Doğal Arıcılık için Gerekli Sermaye: Elinizde bulunması gereken sermaye oranı tamamen sizin hedefinizle alakalıdır. Ancak özellikle işe yeni başlıyorsanız; sizlere en az 3, en fazla 5 arı kovanı ile işe başlangıç vermenizi tavsiye ederiz. Başlayacağınız arı kovanı miktarını belirledikten sonra tüm arıcılarımız için alınması zorunlu olan malzemeleri satın almanız gerekiyor. Doğal arıcılıkta alınması gereken malzemeler arasında; maşa, tel, arıcı tulumu, astronot maske, eldiven ve arıları uyutmak için ihtiyaç duyacağınız körükler yer almaktadır. Bu malzemeleri de aldıktan sonra en az 2000 TL, en fazla 3000 TL değerinde bir sermaye sizlere yeterli gelecektir.
  2. Doğal Arıcılık için Malzeme Maliyeti: Öncelikle arı kovanınız için yaklaşık olarak 100 TL maliyetiniz bulunacaktır. Mesleği yapabilmeniz için kullanmanız gereken aletlerin maliyeti ortalama 300 TL’dir. Son olarak arılardan korunmanız için özel arıcı tulumu ve astronot maske maliyeti bulunmaktadır. Bu koruyucu kıyafetler ise ortalama 60 TL masrafa sahiptir.
  3. Çalışan Maliyeti: Yanınızda çalışan kişi sayısına göre maliyet oranınız artacaktır. Ancak kovan sayınıza göre çalışan sayısını belirleyebileceğinizi sizlere söyleyebiliriz. İşe girerken yanınıza çalışan almanıza gerek yoktur. Ancak 50 arı kovanı üzerinde bir sayıya ulaştığınızda yanınıza bir çalışan alabilirsiniz.

Doğal Arıcılık Nasıl Yapılır , Maliyetleri Nelerdir, Gereken ekipmanlar nelerdir sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Aklınıza takılan sorular ve bize destek olmak için hemen yazının altından yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu